• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Terug

Hoeveel water hebben mijn planten nodig? 5 tips

BAC-Online-planten-water-geven.jpg24 jul

Hoeveel water planten nodig hebben verschilt per soort. Er is geen standaard hoeveelheid. Wij geven u een aantal tips die u helpen bepalen hoeveel water uw planten nodig hebben. Allereerst bespreken we de functie van water.

De functie van water

Een plant heeft water nodig voor de fotosynthese. Bij dit proces zet de plant koolstofdioxide en water, met behulp van energie uit licht, om in glucose en zuurstof. Hij gebruikt de suikers om te kunnen groeien. Verder helpt water bij het transport van voedingsstoffen dat tot stand komt door de verdamping van het water en de worteldruk. Ook zorgt de verdamping van water ervoor dat de plant kan afkoelen. 

Het is belangrijk om niet te weinig of te veel water te geven. Bij te weinig water zullen de blaadjes slap gaan hangen en bij te veel water kunnen de wortels gaan rotten. De volgende adviezen helpen u een indicatie maken hoeveel water uw planten nodig hebben.   

Tip 1. Bepaal de plantensoort

Cactussen, vetplanten en sanseveria’s hebben weinig water nodig. De aarde mag tussen de gietbeurten door helemaal uitdrogen. Palmsoorten en klimopsoorten hebben wat meer water nodig. De aarde mag gedeeltelijk uitdrogen, maar niet helemaal. Varens, vijgenbomen, philodendrons en geraniums bloeien het beste in aarde die lichtvochtig is. Deze planten zult u dus nog wat vaker water moeten geven. Planten die veel water nodig hebben zijn bijvoorbeeld: hortensia’s, cannabisplant, kattenstaart, monnikskap, vergeet-mij-nietjes, klokjesbloemen en rozen.

Tip 2. Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht, temperatuur en luchtvochtigheid

Staat de plant in de volle zon? Dan droogt deze sneller uit dan planten die indirect zonlicht krijgen. Planten in de volle zon hebben dus meer water nodig. Ook zal de plant meer water verbruiken bij een hogere temperatuur en droge lucht (lage luchtvochtigheid).

De ideale luchtvochtigheid is van een aantal zaken afhankelijk. Zo hebben jonge planten en stekken doorgaans behoefte aan een hoge luchtvochtigheid van 80 tot 85 procent en planten die verder in de groeifase zijn een maximale luchtvochtigheid van 60 procent. Maar ook dit is afhankelijk van de plantensoort.

BAC-Online-Hoeveel-water-hebben-mijn-planten-nodig.jpg

Tip 3. Gebruik een vochtigheidsmeter

Er zijn apparaten te koop waarmee u het vocht in de aarde kunt meten. Deze kunt u plaatsen in de bodem bij de plantenwortel. Na enkele seconden ziet u of de grond nog vochtig genoeg is. U kunt dit overigens ook met uw vingers bepalen. Het is daarbij van belang uw vinger een aantal centimeter onder het oppervlak te plaatsen. Is het substraat daar droog? Dan heeft de plant behoefte aan water.  

Tip 4. Stel de hoeveelheid water gelijk aan 5 tot 10 procent van de potinhoud

Een handige tip is om de hoeveelheid water die u geeft gelijk te stellen aan 5 tot 10 procent van de inhoud van de pot. Dan geeft u doorgaans de juiste hoeveelheid water aan de plant. Staat uw plant in de volle grond? Meestal hebben planten in de volle grond minder water nodig dan in een pot. Ze kunnen met hun wortels veel verder doordringen in de grond, waardoor ze meer water tot hun beschikking hebben. Alleen bij een langdurig droge, warme periode hebben planten in de grond extra water nodig.

Tip 5. Houd rekening met de bloeifase

Bevindt uw plant zich in de bloeifase? Dan heeft deze ook meer water nodig. In de bloeifase verdampt de plant immers meer water. Als uw plant bloemen heeft is de behoefte aan water nog groter.

Wilt u dat uw planten sneller groeien? Denk er dan eens over om een groeimiddel toe te passen. Bij BAC hebben we diverse biologische groeimiddelen in ons assortiment.

« Terug

Scroll naar boven